Tradycja kontra współczesność kulinarna naszego regionu


fioNieformalna grupa w składzie Beata Osmańska, Danuta Litwinowicz, Celestyna Cichocka pod patronatem stowarzyszenia „Międzygminne Porozumienie Samorządowe MPS”, otrzymała dofinansowanie w kwocie 3.670 zł z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich (FIO BIS) na realizację projektu Tradycja kontra współczesność kulinarna naszego regionu”.

Od 1 września 2017 r., panie z Gruty będą uczestniczyć w warsztatach kulinarnych na których wspólnie odtworzą historię często dziś przygotowanych dań w naszych domach. Panie w czasie spotkań poznają również zasady zdrowego odżywiania oraz przepisy kulinarne wydrukowane w „Gazecie Grudziądzkiej” Wiktora Kulerskiego. Spotkania będą odbywały się w pomieszczeniu znajdującym się obok GBP im. Wiktora Kulerskiego w Grucie.

Zapraszamy Panie chętne do udziału w warsztatach na spotkanie inauguracyjne, które  odbędzie się 16 września 2017 r.,  od godziny 15:00 na plaży przy jeziorze Dużym w Grucie.

Już dziś zapraszamy mieszkańców Gruty na spotkanie podsumowujące projekt które odbędzie się 14 października 2017 r., w remizie strażackiej  OSP w Grucie – informacje o terminie spotkania opublikowane zostaną na stronach internetowych: gruta.pl, biblioteka.gruta.pl