Wczoraj odbył się kolejny już pokaz kulinarny, przygotowywany co roku przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Nicwałdzie. Formuła pozostała bez zmian – na pokaz przygotowywane są różnorodne dania mięsne. W tym roku prym wiódł udziec z indyka w białym winie oraz karkówka zapieczona z marchwią i pieczarkami.
Pokaz kulinarny był okazją do wspólnych rozmów, pogłębiania współpracy i działań na rzecz rozwoju sołectwa. Jak co roku w spotkaniu uczestniczyła sołtys, radny Gminy Gruta, dyrektor miejscowej szkoły podstawowej, dyrektor żłobka, przedstawiciele Rady Rodziców, mieszkańcy i sympatycy. Na zaproszenie Stowarzyszenia przybyli również przedstawiciele Stowarzyszenia Empiria-Okonin.
Spotkania takie jak to w Nicwałdzie jest fantastyczną formą promocji, kultywowania tradycji kulinarnych, lecz także może być stawiana jako wzór inicjatywy społecznej.
By nie pozostawać gołosłownym dzielimy się przepisem, który królował wczoraj w Nicwałdzie:
Z udźca z indyka zdejmujemy skórę, odkostniamy mięso; dzielimy mięso wzdłuż włókien. Następnie rozpuszczamy przyprawę aromatyczną do indyka w oleju i smarujemy mięso. Pozostawiamy na minimum 12 godzin. Po wyznaczonym czasie mięso obsmażamy na maśle klarowanym.
W szklance wody przygotować kostkę rosołową, dodać łyżkę miodu naturalnego. Następnie ułożyć wszystko, zalać szklanką białego wina. Dusić do miękkości, pod koniec zagęścić mączką ziemniaczaną. Tak przygotowane mięso podajemy z kaszą bądź ryżem.
Przepisem podzieliła się pani Zofia Małecka.
Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Państwu smacznego!