Kulinarny sukces stowarzyszenia ze Słupa


9 września Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup reprezentowało gminę Gruta i powiat grudziądzki na Festynie Barwy lata, dary jesieni w Przysieku i odniosło prestiżowy kulinarny sukces.

W kucharskim konkursie Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw zupa kartoflanka kobiet ze Słupa – według przepisu otrzymanego od seniorki Zofii Osuch – smakowała najlepiej i dała Stowarzyszeniu pierwsze miejsce.

– Zupę krok po kroku gotowałyśmy ściśle według wskazówek pani Zofii i mimo że korciło nas, by coś jeszcze dodać, inaczej doprawić, trzymałyśmy się sztywno dawnej receptury – dzieli się refleksją prezes Katarzyna Kurzyńska. – Kartoflanka naszych mam, czy może nawet babć, jest inna, skromniejsza od gotowanej dzisiaj, mniej w niej najróżniejszych dodatków, bo wiadomo, że kiedyś ludziom żyło się biedniej i często niemal z niczego trzeba było coś ugotować i to czasem naprędce. Jak widać w prostocie, a szerzej – w tradycji tkwią sekrety dobrych, smacznych, zdrowych zup – podsumowała prezes, przy okazji przekazując podziękowania osobom, które przez swą pracę również przyczyniły się do kulinarnego sukcesu.

(tng)