Stowarzyszenie „PRO PUBLICO BONO” w Grucie z terenu województwa kujawsko – pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Grudziądzu realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 644 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko – pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 27,60636 ton żywności;
o 3106 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 50 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 2 spotkań dla 50 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – …0…spotkań dla …0…. uczestników
- Kulinarnych – …0… spotkań dla …0…. uczestników
- Niemarnowania żywności – …0… spotkań dla …0…. Uczestników
- Innych działań aktywizujących – …0… spotkań dla …0…. Uczestników