„Tradycja kontra współczesność kulinarna naszego regionu”


„Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości”.

/Józef Piłsudski/

W sobotę 14 października 2017 r., mieszkańcy Gminy Gruty, mogli uczestniczyć w żywej lekcji historii. Panie Beata Osmańska, Danuta Litwinowicz i Celestyna Cichocka wiosną pod egidą Międzygminnego Porozumienia Samorządowego MPS, aplikowały o środki z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich FIO bis 2017. Grupa „Gospodynie” otrzymała dotację  w kwocie 3 670zł na realizację projektu „Tradycja kontra współczesność kulinarna naszego regionu”, który był odpowiedzią na bieżące potrzeby mieszkanek Gruty.

Podczas warsztatów Panie uczestniczące w projekcie poznały medyczne trendy zdrowego odżywiania w poszczególnych jednostkach chorobowych, nauczyły się sztuki układania serwet, dekoracji dań. Panie poznały przepisy kulinarne z Gazety Grudziądzkiej Wiktora Kulerskiego a przy kawie wymieniły się własnymi  doświadczeniami kulinarnymi oraz podzieliły się domowymi sekretami przygotowywaniu potraw, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Panie w ramach projektu, na warsztatach kulinarnych, bazując na tych samych produktach przygotowały te same dania zgodnie z przepisami naszych przodków i według aktualnych domowych przepisów kulinarnych.

W sobotę mogli Państwo porównać zaprezentowane przez uczestniczki projektu potrawy. Nie zabrakło popularnego „zagraju” potraw z kapusty czy tradycyjnego rosłou w dwóch odsłonach. Dużym uznaniem cieszył się kompot zaciągany mąką ziemniaczaną czy cała gama dodatków do mięs. Smakosze docenili serniki i drożdżówki oraz ryż zapiekany z jabłkami… każdy znalazł potrawę, która związana byłą ściśle z domem rodzinnym lub wakacjami u dziadków… Uczestniczki projektu w czasie sobotniej prezentacji wysłuchały wielu ciepłych słów na temat pięknego podania potraw oraz ich doskonałego przygotowania…

Panie biorące udział w projekcie zamiast pamiątkowo dyplomu otrzymały fartuszki z logo projektu.

Liderki w imieniu uczestniczek projektu podziękowały w sobotę: p. Halinie Kowalkowskiej – prezes MPS, p. Ewie Schmidt wiceprzewodniczącej Rady Gminy Gruta, sołtys wsi Gruta, p. Romanowi Zadykowiczowi – wicedyrektorowi Szkoły Podstawowej im. kpt. Floriana Laskowskiego w Grucie, p. Aleksandrze Ciżnickiej – dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Wiktora Kulerskiego w Grudziądzu oraz p. Reginie Potędze – Magdziarz pracownikowi MB w Grudziądzu  za pomoc w zorganizowaniu sobotniej uroczystości.

Panie podziękowały p. Beacie Jabłońskiej za poświęcony im czas i przekazaną wiedzę na temat zdrowego trybu życia.

Pani Regina Potęga-Magdziarz zaprezentowała obecnym w remizie, fragment kolekcji zbiorów, pamiątek po Wiktorze Kulerskim. Prelegentka w ciekawy sposób opowiedziała słuchaczom o życiu Wiktora Kulerskiego, który urodził się w budynku sąsiadującym z OSP w Grucie.

Uczestniczki projektu dziękują wielu ludziom dobrej woli, którzy w różny sposób pomagali w realizacji projektu „Tradycja kontra współczesność kulinarna naszego regionu”

« 1 z 2 »

Test i foto CC