PODPROGRAM 2017 – efekty


  1. Stowarzyszenie „PRO PUBLICO BONO” w Grucie, 86 – 330 Mełno realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 927 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko – pomorskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

– 50,37423 ton żywności;

– 7718 paczek żywnościowych;

– 0 posiłków;

  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 100 osób.
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne – 4 spotkania dla 100 uczestników
  • Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
  • Kulinarne – 0 spotkań dla 0 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników