Kulinarna edukacja uczniów


18 kwietnia klasa druga ze szkoły w Nicwałdzie uczestniczyła w programie edukacyjnym Tesco zatytułowanym „Od uprawy do potrawy”. Głównym celem było poznanie zasad zdrowego stylu życia i odpowiedniego, prawidłowego odżywiania się.

Dzieci zdobyły wiedzę o zróżnicowaniu diety, w zależności od pór roku. Podczas pobytu w Grudziądzu zapoznały się z różnymi działami sklepu, szukały ukrytych naklejek, z których później układały piramidę żywienia. Uczyły się też odczytywania informacji z etykiet, aby zauważyć różnice w składzie produktów spożywczych.

Uczniowie poznawali różnorodne sposoby przechowywania żywności. Dowiedziały się również o bardzo ważnej roli wody w organizmie i odpowiedniej ilości jej spożywania.

Na koniec wyprawy odbyła się degustacja różnych owoców i warzyw krajowych i zagranicznych.

Udział w programie był znakomitą lekcją kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci. Każde z nich otrzymało upominek – wodę, owoce oraz książeczkę edukacyjną zawierająca wszystkie istotne informacje na temat prawidłowego odżywiania się.

Środowy wyjazd to nie tylko wycieczka, ale także nietuzinkowa lekcja edukacyjna.

                                                                                   Tekst i zdjęcia: Anna Barczak